Fremgangsmåde, værktøj mm.
Fremgangsmåde, værktøj mm.
Sådan kom jeg i gang
-med kun har ganske få oplysninger
Hos Statens Arkiver Arkivalieronline og Dansk Demografisk Database, kunne man da jeg startede kun finde data fra ca. 1925 og bagud. Min far blev født i 1930 og min mor i 1934. Min mor kunne ikke huske præcist, hvor og hvornår mine farforældre blev født. Min mor hjalp mig dog godt i gang med min mormors fødselsår og fødesogn.
På min fars side vidste jeg at hans ældste bror var ca. ti år ældre, og det var den starthjælp, der skulle til. I starten gik det strygende. De indscannede kirkebøger var velholdte og let læselige. Mine to ældste farbrødre dukkede frem i arkivalierne og med kirkens vanlige omhyggelighed for detaljer, var min farfars og farmors alder ført i kirkebogen. Jeg gættede mig til, at de var blevet gift ca. et år inden min ældste farbrors fødsel, hvilket næsten holdt stik. Det var kun seks måneder, men de nåede det - næsten før nogen kunne se, den var gal.
Ved vielsen er både fødesogn og fødselsdato, samt forældrenes navne indført i kirkebogen. Min farfar blev født i Åbenrå – desværre har skiftende placeringer af den dansk-tyskegrænse samt selvstyret i hertugdømmerne Schlesvig og Holsten vanskeliggjort søgningen en del. I nogen tilfælde findes der afskrifter af tyske kirkebøger indscannet og i andre tilfælde er det de originale kirkebøger. Men den fædrene side af familien voldte mig i starten vanskeligheder i slægtsleddet efter min tipoldefar. Faktisk så meget at jeg overvejede et besøg på landsarkivet i Åbenrå, men jeg har indtil videre besluttet kun at arbejde ud fra data, der er tilgængelige via Internettet. Det er da også lykkedes at komme lidt længere bagud end tipoldefar.
Dansk Demografisk Database er lidt restriktiv omkring søgning, så amterne skal sidde helt præcist. På den heldige side var det begrænset hvor langt personer flyttede før i tiden. Det uheldige ved min familie er at det korte stræk, der er flyttet mest er mellem nabosognene Uldum og Aale. Desværre ligger Uldum i Vejle amt og Aale i Skanderborg amt. Med tiden lærer man at sno sig som ålen.
Metoder og værktøjer
I kirkebøger fremgår det ikke ved vielsen, om hustruen har taget mandens efternavn. Derfor har jeg med få undtagelse konsekvent bibeholdt fødenavnet.
Beskrivelsen af generationerne:
Til de yngste generationer er der billedmateriale og brugt en side pr. person. Resterende ældre billeder kan ses under Galleri. I galleriet er medtaget alle ældre billeder, der er derfor her også søskende med videre og altså her en undtagelse fra mit princip om lige linjer. Fra generation 5 er der med få undtagelser kun opført navn og mærkedatoer. Hvilket vil sige stort set de oplysninger, jeg er besiddelse af.
Til at starte med forsøgte jeg at holde styr på data i en notesbog, men måtte hurtigt sande, at det kræver meget struktur. Så jeg fandt hurtigt et at de gratis programmer på nettet, men disse har deres begrænsninger. Derfor endte jeg med at købe programmet: The Master Genealogist version 7.04 (Herefter benævnt TMG). Alle data fra mine undersøgelser blev herefter indtastet i TMG, programmet udgives af Wholly Genes Software, der kan købes og downloades fra deres hjemmeside. En licens koster i skrivende stund nogle få hundrede kroner.
I TMG indtastede jeg alle fundne data. Derfor er f.eks. alle børn, der fremgår af en folketælling nævnt. Der er i TMG ligeledes mulighed for at gemme kopier af de relevante sider fra kirkebøger, folketælling mv.
Tiden efter TMG
Omkring et år efter jeg var startet på min aneeftersøgningen, anskaffede jeg mig en Mac. Og desværre fandtes TMG ikke til Mac. Derfor måtte jeg skifte til Mac-kombatibelt software og købte MacStamtræ, der ligger på samme prisniveau som TMG. Og frygten for besværlig konvertering eller nødvendigheden af at genindtaste alle data var ganske ubegrundet, idet både TMG og MacStamtræ understøtter filformatet GEDCOM til import og eksport. Desværre følger scannet materiale ikke med, men jeg har det liggende i TIFF-format, er det lige til at importere enkeltvis.
Jeg mener, det er vigtigt, at man ved valget af software vælger et program, hvor muligheden for eksport og import af hele stamtræet er til stede.
Websiden
MacStamtræ kan som flere andre slægtforskningsprogrammer genere en webside ud fra databasen. Desværre er det ikke alt der ser lige fornuftigt ud. Tidligere når jeg har lavet hjemmesider har jeg programmeret direkte i html, java eller asp, dette er dog lidt omstændigt med så store mængder data. Derfor har jeg valgt at bruge iWeb til opbygning af websiden. Selv med iWeb slipper man dog ikke for en enkelt kode linie i ny og næ.
Via menuen i toppen opdeles anetavlen generationer, således at jeg er 1. generation, far og mor er 2. generation osv.
I TMG føres den fædrene side af familien først, Dette princip har jeg videreført her. Således at personerne efter mig i rækkefølge er: far, mor, farfar, farmor, morfar, mormor, farfars far osv. Fra 6. generation og bagud, hvor der stadig er huller i anerne, har jeg anført en lille kode bestående af F og M (MMFMF) betyder således at det er min mormors- farmors-far.
Kilder
Internettet:
Statens Arkiver Arkivalieronline: http://www.arkivalieronline.dk/default.aspx her findes scannede kirkebøger og folketællingslister. Kræver login, det er gratis at oprette sig som bruger.
Dansk Demografisk Database: http://ddd.dda.dk/ her findes data fra folketællinger og enkelte kirkebøger indtastet i databaseform, og det er derfor forholdsvis enkelt at søge på f.eks. navne.
Krabsens stednavnedatabase: http://www.krabsen.dk/stednavnebase/ her findes som navnet antyder en database over rigtig mange danske stednavne.
Familysearch http://www.familysearch.org/eng/default.asp Familysearch er en international database, hvor data kan være tvivlsomme, da der ikke er kontrol med hvem, der lægger data ind, eller om data er verificeret. Ofte vil en søgning efter navngivet person give flere hits vedr. Personen, men med forskellige data. Familysearch er dog ofte en stor hjælp til at indsnævre perioder og steder, og således skabe grundlaget for at finde personen i kirkebøgerne.
Slægtsdata: http://tom-stryhn.com/ privat slægtsdatabase fortrinsvis over Lolland, Falster og Møn. Kræver login, det er gratis at oprette sig som bruger.
Kort og matrikelstyrelsen: http://kmswww3.kms.dk/kortpaanettet/findmatrikel.htm her findes uddaterede martrikelkort dækkende det meste af Danmark.
Desuden kan man være heldig at finde andre stamtræer på nettet, der krydser ens eget. Der kan derfor være oplysninger at finde blot ved en simpel navne søgning på Google.
Bøger:
Lolland Falsters degne og skoleholdere (bogen findes scannet på Slægtsdata, men for interesserede jeg er den lykkelige ejer af et eksemplar)
Billeder:
Det Kongelige Bibliotek ligger inde med en luftfotosamling. Billedet af Guldkjærgaard er et skråfoto, købt i den digitale samling via nettet: http://www.kb.dk/da/nb/samling/lf/lf_samlinger/index.html